Ogifta och lågutbildade fick mindre omfattande behandling
2021-03-15
Mantelcellslymfom är en elakartad tumörsjukdom där intensiv behandling kan förlänga livet. En ny studie från bland annat IGP visar att personer med mantelcellslymfom som var ogifta och hade lägre utbildningsnivå mer sällan behandlades med stamcellstransplantation, vilket kan resultera i sämre överlevnad. Resultaten har publicerats i tidskriften Blood Advances.
Patienter med mantelcellslymfom där sjukdomen har spridit sig får en omfattande behandling med cellgifter och stamcellstransplantation. I den aktuella studien har forskarna undersökt vilka som erbjuds transplantation och beräknat överlevnaden hos de som väljs till transplantation jämfört med de som inte väljs till transplantation. Studien visade att transplantation förlänger livet men att personer som var ogifta och hade lägre utbildningsnivå mer sällan blev transplanterade.
– Anledningen till att de som var ogifta eller hade lägre utbildningsnivå mer sällan blev transplanterade vet vi inte exakt, men vi kan spekulera i att mindre socialt stöd eller bristande information kan leda till rädsla för att genomgå en väldigt krävande behandling, både från patientens och doktorns sida. Har man många andra sjukdomar tål man inte heller en transplantation, säger Ingrid Glimelius vid IGP som har lett studien.
I studien inkluderades 369 patienter från hela Sverige som diagnosticerats med mantelcellslymfom mellan åren 2000 och 2014 och som var 18 till 65 år vid diagnos. Bland dessa var det 40 procent som inte genomgick en transplantation i den initiala behandlingen, något som enligt forskarna var förvånansvärt högt.
– I vissa fall ska man inte transplantera, exempelvis om sjukdomen är väldigt stillsam eller om man är för sjuk för att tåla behandlingen. Men den här studien visar att de som inte blev valda till en transplantation hade klart sämre överlevnad, vilket talar för att transplantation är en mycket viktig komponent i behandlingen, säger Ingrid Glimelius.
Dödligheten inom hundra dagar efter transplantation var låg, vilket också indikerar att det är en säker behandling som troligen skulle kunna ha övervägts oftare i Sverige. För de personer som ändå inte klarar att genomgå en transplantation tyder studien på att nya moderna målstyrda läkemedel bör övervägas istället för att enbart ge cellgifter.
– Den här sortens studier är viktiga då de kan leda till att vissa grupper i samhället kan erbjudas mer stöd. De kan också fungera som en ögonöppnare både för patienter, vårdpersonal och politiker att det finns ett behov av ännu mer jämlik vård i Sverige, säger Ingrid Glimelius.
Studien har gjorts i samarbete med forskare vid Karolinska Institutet och Lunds universitet samt inom ramen för ett vetenskapligt partnerskap mellan Karolinska institutet och Janssen Pharmaceutika NV.
Mer information:
Artikel i Blood Advances
Ingrid Glimelius forskning
-
Ogifta och lågutbildade fick mindre omfattande behandling
2021-03-15
Mantelcellslymfom är en elakartad tumörsjukdom där intensiv behandling kan förlänga livet. En ny studie från bland annat IGP visar att personer med mantelcellslymfom som var ogifta och hade lägre utbildningsnivå mer sällan behandlades med stamcellstransplantation, vilket kan resultera i sämre överlevnad. Resultaten har publicerats i tidskriften Blood Advances.
-
Betablockerare kan återställa missbildade blodkärl i hjärnan
2021-02-23
Läkemedlet propranolol som har god effekt vid hemangiom, eller smultronmärken, hos barn kan även fungera som behandling mot de blodkärlsmissbildningar som uppstår i bland annat hjärnan vid sjukdomen kavernöst angiom. Det har forskare vid IGP kunnat visa i en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Stroke.
-
Medfött immunsystem förvärrar läget vid svår covid-19
2021-02-23
Hos patienter med svår covid-19 överreagerar det medfödda immunsystemet vilket kan ligga bakom proppbildning och försämrad syresättning hos patienterna. Det visas i en studie från IGP som publicerats i tidskriften Frontiers in Immunology.
-
Metabolismförändring bakom minskad tillväxt av cancerceller
2021-02-12
Forskare vid IGP visar i en ny studie hur blockering av proteinet EZH2 kan minska tillväxt av cancerceller vid blodcancerformen multipelt myelom. Minskningen beror på förändringar i cancercellernas metabolism, något som kan fungera som markör för att urskilja om en patient skulle svara på behandling med EZH2-blockering. Studien har publicerats i tidskriften Cell Death & Disease.
-
Ökad cancerrisk hos barn till mödrar med sköldkörtelsjukdom
2021-01-21
Sköldkörtelsjukdomar hos blivande mödrar ökar risken för framtida sköldkörtelcancer hos barnen. Det visas i en ny internationell studie i tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology där IGP-forskaren Ingrid Glimelius har medverkat.
-
Störd immuncellsnavigering i lymfkörtlar hos bröstcancerpatienter
2021-01-12
Olika typer av bröstcancertumörer skiljer sig åt i hur de påverkar lymfkörtlarnas funktion. Hos patienter med invasiv bröstcancer förändras lymfkörtlarnas kärl och stödjevävnad, men det sker inte hos patienter med en icke-invasiv bröstcancerform, så kallad duktal cancer in situ. Det visar en ny studie från Maria Ulvmars grupp vid IGP, som publicerats online i den vetenskapliga tidskriften Cancers.
-
P-piller minskar risken för äggstocks- och endometriecancer
2020-12-17
En studie från IGP, där man undersökt över 250 000 kvinnor, visar att p-piller skyddar mot både äggstocks- och endometriecancer. Den skyddande effekten består flera decennier efter att man slutat med p-piller. Forskningen presenteras i den vetenskapliga tidskriften Cancer Research.
-
Vener bakom blodkärlsmissbildningar i hjärnan
2020-11-03
Vid sjukdomen kavernöst angiom uppstår missbildade blodkärl i hjärnan, ryggmärgen eller ögats näthinna. Forskare i Elisabetta Dejanas grupp vid IGP kan nu visa på molekylär nivå att det är i venernas celler som förändringarna uppkommer. Det här ger ny kunskap om sjukdomen vilket skapar möjligheter för att utveckla bättre behandlingar för patienter. Studien har publicerats i tidskriften eLife.
-
Världens största genetiska analys av vikingar
2020-09-16
Genetiska undersökningar av mer än 400 vikingatida skelett visar att vikingarna som gjorde räder i Europa kom från relativt isolerade grupper i Skandinavien och många av dem hade genetiskt bidrag från södra Europa eller Asien. Det visas i en studie i tidskriften Nature där Marie Allen och Magdalena Bus vid IGP har medverkat.
-
Internetbaserat stöd kan minska depressionssymtom hos cancerpatienter
2020-09-14
Internet kan användas för utbildning och stöd till egenvårdsstrategier för att lindra symtom på depression hos personer med cancer. Det visas i en studie av Birgitta Johanssons grupp vid IGP.
-
Läckage från lymfkärl och blodkärl regleras på olika sätt
2020-09-09
Forskare vid IGP visar i en ny studie att cellsignalering som reglerar kärlläckage skiljer sig åt mellan blod- och lymfkärl. Fynden visar på en möjlighet att modifiera denna signalering för att selektivt kontrollera lymfkärlens funktion och behandla sjukdomar som karaktäriseras av läckande lymfkärl.
-
Ny tidig biomarkör för flera cancersjukdomar
2020-08-26
I en studie gjord på över 400 sjukhuspatienter med 18 olika cancerdiagnoser har forskare kunnat visa att EVP, extracellulära vesiklar och partiklar, skulle kunna användas som biomarkörer för flera cancersjukdomar. Studien har letts av forskare från bland annat IGP.
-
Kartläggning av enzym med viktig roll för SARS-CoV-2-infektion
2020-08-17
Forskare vid IGP har gjort en kartläggning av enzymet ACE2 i hela människokroppen, som föreslagits spela en viktig roll för sars-cov-2-virusets inträde i värdceller och utveckling av sjukdomen Covid-19. I motsats till tidigare forskning visar studien att ingen eller endast mycket låga nivåer av ACE2-protein finns i normala luftvägar. Resultaten beskrivs i en artikel i Molecular Systems Biology.
-
Oväntade kopplingar funna mellan läkemedelsrespons och cellförändringar vid hjärncancer
2020-07-15
Precisionen vid behandling av hjärncancerformen glioblastom kan öka och befintliga läkemedel användas på nya sätt. Det visar en studie från IGP där ett stort antal cellprover från patienter med hjärntumörer undersökts. Forskarna har kartlagt hur cellförändringar i glioblastomceller påverkar effekten av olika läkemedel. Resultaten publiceras i tidskriften Cell Reports.
-
Ny metod att identifiera gener som kan driva hjärntumörer
2020-06-09
Cancerforskare vid Uppsala universitet har utvecklat en metod för identifiering av funktionella mutationer och hur dessa påverkar gener med betydelse för utveckling av glioblastom – en malign hjärntumör med mycket negativ prognos. Studien är publicerad i Genome Biology.
-
Nytt effektivt sätt att hämma lymfkärlsmissbildningar
2020-06-08
Lymfkärlsmissbildningar är en handikappande och ofta obotlig sjukdom. Taija Mäkinens forskargrupp har i ett internationellt samarbete studerat mekanismerna som ligger bakom onormal kärltillväxt och har identifierat en kombinationsbehandling som kan fungera som effektiv behandling av dessa missbildningar
-
Lymfkörtlarnas lymfkärl hos mus och människa – både lika och olika
2020-05-04
Forskare vid IGP har i ett internationellt samarbete kartlagt lymfkörtlarnas lymfkärl hos mus och människa, ända ner på enskild cellnivå. Resultaten kan hjälpa forskare att på sikt hitta nya metoder för hur immunförsvaret kan stärkas mot bland annat virus och vid cancer. Arbetet har publicerats i tidskriften Frontiers of Cardiovascular Research.
-
Orsaken till läckande blodkärl vid ögonsjukdomar identifierad
2020-04-22
Ögonsjukdomar med tillväxt av läckande blodkärl kan leda till att synen går förlorad. Forskare vid IGP har nu identifierat ett avgörande steg i processen som leder till läckande kärl och skadlig svullnad. Forskningsresultaten, som publiceras i tidskriften eLife, skulle i framtiden kunna leda till säkrare behandlingsstrategier.
-
Förändringar i cellernas nedbrytningsstationer kan leda till cancer
2020-03-17
Cancerceller växer och delar sig okontrollerat. Nu visar en ny studie från IGP hur förändringar i cellernas nedbrytningscentraler, lysosomerna, kan leda till okontrollerad celltillväxt. Resultaten publiceras idag i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.
-
Cancercellers slarv kan göra dem känsliga för framtida läkemedel
2020-03-12
Kan cancercellers förmåga till att snabbt förändra sin arvsmassa användas som ett vapen emot elakartade tumörer? Forskare vid IGP har lyckats ta fram en substans som i både djurförsök och i försök med mänskliga cancerceller visat lovande resultat. Studien publiceras i Nature Communications.
-
Smart algoritm hittade möjlig framtida behandling för barncancer
2020-01-07
Forskare vid IGP har med hjälp av en datoralgoritm identifierat en ny lovande behandling mot sjukdomen neuroblastom, en nervcancer hos barn som kan vara livshotande. Upptäckten som beskrivs i det senaste numret av vetenskapstidskriften Nature Communications kan på längre sikt leda till en ny form av behandling för barn med svår eller framskriden sjukdom.