IGP-forskare får miljonbidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse

2019-10-01

Anna Dimberg, Magnus Essand, Bengt Westermark och Elisabetta Dejana tilldelas 31,5 miljoner kronor för ett projekt som syftar till att utveckla nya behandlingsformer för patienter med hjärntumörer.

Höggradiga gliom är aggressiva hjärntumörer som drabbar vuxna och barn och som tyvärr inte kan botas med dagens behandlingar. På senare tid har immunterapi slagit igenom som behandling av flera typer av cancer men den är ännu inte effektivt för hjärntumörer. En anledning till det är att immunsystemet är dåligt på att känna igen de elakartade gliomcellerna och att tumörens mikromiljö dämpar immunsvaret.

I projektet som nu finansieras vill forskarna råda bot på detta genom att inducera lymfknutsliknande strukturer i anslutning till hjärntumören. På så vis stimuleras immuncellerna att känna igen tumören samtidigt som tumörens mikromiljö optimeras för ett funktionellt immunsvar, vilket förväntas leda till en effektiv immunterapi mot hjärntumörer. 

– Vi är förstås jätteglada att Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har valt att stödja vår forskning. I det här projektet tar vi ett radikalt nytt grepp för att i framtiden kunna bota patienter med hjärntumörer och med det här bidrag har vi större möjligheter att lyckas, säger Anna Dimberg som var huvudsökande i den beviljade ansökan.

Projektet är möjligt genom en stark synergi mellan Anna Dimbergs och Magnus Essands forskargrupper, med viktigt stöd från medsökande Bengt Westermark och Elisabetta Dejana.

Mer information:
Om projektet på UU:s webb
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse
Anna Dimbergs forskning
Magnus Essands forskning
Bengt Westermarks forskning
Elisabetta Dejanas forskning