Nya forskningsresultat vid IGP under 2018
-
Längre överlevnad för lymfompatienter med proteinet HRG i tumören
I en studie från IGP visar forskarna att proteinet HRG kan användas som biomarkör för vissa typer av cancerformen lymfom. Biomarkören indikerar bättre överlevnad och skulle kunna användas för att utveckla behandlingsstrategier för olika patienter. Studien har publicerats i tidskriften eJHaem.
-
Nytt sätt att aktivera immunceller till cancervaccin
Immunceller från cancerpatienter har sedan länge använts som vaccin för cancerbehandling, med viss framgång. En ny studie från IGP visar att immunceller från friska donatorer kan användas på ett liknande sätt för att aktivera de nödvändiga immuncellerna och leda till ett stabilt och specifikt immunsvar. Resultaten visar på möjligheten att ta fram ett cancervaccin som kan komma många cancerpatienter till del.
-
Celler utsätts för oförutsedd påverkan från grannceller
Ett sätt att studera funktionen av en gen är att undersöka vad som händer i cellerna om genen blockeras. När man gör det är det viktigt att blockeringen sker i alla celler. Annars kan de manipulerade cellerna påverka celler i närheten, där genen är oförändrad, att fungera på ett onormalt sätt. Det visar forskare från IGP i en ny studie som publicerats i tidskriften Nature Communications. Det är resultat som bör beaktas vid utveckling av genterapi för behandling av sjukdomar.
-
Självprovtagning identifierar fler kvinnor med risk för livmoderhalscancer
Genom att använda självprovtagning följt av HPV-test skulle mer än dubbelt så många kvinnor med risk för livmoderhalscancer kunna identifieras och erbjudas förebyggande behandling. Det visar en ny studie av Ulf Gyllenstens forskargrupp som publiceras i tidskriften British Journal of Cancer.
-
Ny kartläggning ger kunskap om blodkärlens betydelse vid hjärnsjukdom
Sjukdomar i hjärnans blodkärl hör till de vanligaste dödsorsakerna i västvärlden men kunskapen om dessa blodkärl är fortfarande begränsad. I en artikel som idag publiceras i tidskriften Nature presenterar forskare från IGP en detaljerad molekylär kartläggning av cellerna som bygger upp hjärnans blodkärl och den livsviktiga barriär som de bildar – den s.k. blod-hjärnbarriären. Kartläggningen ger ledtrådar till vilka celltyper i blodkärlen som är inblandade i sjukdomar som Alzheimers sjukdom och hjärntumörer.
-
Immunsvarets bredd kopplat till grad av inflammation och ledskada vid reumatoid artrit
Vid diagnostik av ledgångsreumatism mäts vanligen antikroppar mot aminosyran citrullin. I en ny studie från Johan Rönnelids grupp vid IGP visas att det framför allt är en bred mix av olika antikroppar i leden som kan kopplas till höggradig inflammation och ledskada. Fynden, som publicerats i tidskriften Annals of the Rheumatic Diseases, kan på sikt leda till förbättrad diagnostik.
-
Genetiska förändringar kan kopplas till Tourettes syndrom
Det finns strukturella förändringar i arvsmassan som kan kopplas till Tourettes syndrom. Det visar en ny studie gjord av forskare från bland annat IGP, där arvsmassan hos 802 familjer har analyserats. Förändringarna omfattar större områden i arvsmassan och är vanligare hos individer som har Tourettes syndrom än hos friska personer, och det oavsett om syndromet har ärvts eller inte.
-
Celler kan producera specialiserade proteinfabriker under stress
En etablerad dogm inom biologisk forskning har länge varit att cellens proteinfabrik, ribosomen, fungerar på samma sätt i alla celler och under alla förhållanden. I en internationell studie med medverkande från IGP och Weill Cornell Medicine som idag publiceras i tidskriften Cell Reports visar forskarna att det är en sanning som inte längre håller.
-
Proteinet CD93 visar på nytt sätt att bromsa cancerutveckling
En strategi för cancerbehandling är att hämma utvecklingen av blodkärl i tumören. Forskare vid IGP visar i en ny studie hur proteinet CD93 interagerar med det nätverk av proteiner som behövs för att tumörblodkärlen ska byggas upp. Blockering av denna interaktion skulle kunna användas för att hindra blodkärlsutvecklingen och bromsa cancern.
-
Förlust av proteinet Angiopoietin-1 förvärrar ärrbildning i njuren
Kronisk njursvikt gör att njurarnas funktion gradvis försämras. Oberoende av vilken sjukdom som ligger bakom njursvikten kan ökad ärrbildning i njuren, så kallad fibros, kopplas till den försämrade njurfunktionen. En ny studie från IGP visar på ett samband mellan proteinet Angiopoietin-1 och utvecklingen av fibros i njurar hos möss. Detta antyder att ett sätt att motverka fibrosutvecklingen skulle kunna vara manipulationer som gör att mängden Angiopoietin-1 bibehålls.
-
Mekanisk signal styr anläggningen av kroppens lymfkärl
I en studie från IGP visar forskarna för första gången hur anläggningen av kroppens lymfkärl påverkas av styvheten i den substans som omger de första cellerna som bildar de nya kärlen. Resultaten som publiceras idag i tidskriften Nature Communications kan förklara uppkomsten av en genetisk lymfkärlssjukdom och visar på nya sätt att kontrollera sådana tillstånd.
-
Lovande metod för cancerbehandling lyfts fram av forskningstidskrift
I senaste numret av tidskriften Journal of Nuclear Medicine lyfts en studie från IGP fram som månadens huvudartikel. Studien som letts av Vladimir Tolmachev visar på en ny lovande metod att behandla cancer genom att leverera radioaktiva substanser till tumörer.
-
Kombinera läkemedel nödvändigt för att bromsa hjärntumörer hos barn
Forskare från IGP har, i samarbete med flera amerikanska kollegor, hittat en akilleshäl för den vanligaste formen av elakartade barnhjärntumörer. Genom att kombinera två sorters läkemedel går det att samtidigt angripa cancercellens delning och dess förstärkningssystem, vilket behövs för att behandlingen ska bli tillräckligt effektiv. Forskningsresultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Oncogene.
-
Kirurgi oftast tillräckligt för att undvika återfall vid tjocktarmscancer
En ny studie från IGP visar att många patienter med tjocktarmscancer inte behöver någon cellgiftsbehandling och att bland de patienter som har nytta av cellgiftsbehandling behöver den inte vara lika intensiv för alla.
-
Ny förståelse för hur lungblåsorna utvecklas
I lungorna finns ett stort antal små blåsor där syre tas upp från luften till blodet. Forskare från IGP visar i en studie som i dagarna publicerats i tidskriften Development att en viss typ av stödjeceller är beroende av proteinet PDGF-A under just den tid då lungblåsorna bildas. En ökad förståelse av denna process kan leda till bättre behandling av lungorna hos för tidigt födda barn samt hos vuxna med lungsjukdomar.