Nya forskningsresultat vid IGP under 2019
-
Läkemedel mot epilepsi hämmar tumörutveckling i hjärnan
Medicin som används mot en viss typ av epilepsi kan vara ett nytt sätt att behandla elakartade hjärntumörer hos spädbarn. En specifik mTOR-hämmare kan ta sig över blod-hjärnbarriären och både nå och attackera tumören där den finns. Det kan forskare från IGP visa, i samarbete med amerikanska och brittiska kollegor, och forskningsresultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Stem Cell.
-
Ny kombination av läkemedel effektiv mot aggressiva hjärntumörer
Forskare vid IGP har identifierat en viss grupp av patienter med elakartade hjärntumörer av formen glioblastom som svarar på en behandling som inriktar sig mot cancergenen MYCN. Forskningsresultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Death & Disease.
-
Samband upptäckt mellan förlust av Y-kromosomen i blodceller och genetisk instabilitet
I ett internationellt samarbetsprojekt har forskare vid IGP visat att förlust av Y-kromosomen i blodet hos män kan fungera som indikator på genetisk instabilitet, vilket i sin tur kan påverka uppkomsten cancer i andra delar av kroppen. Studien har publicerats i tidskriften Nature.
-
Analys med helgenomssekvensering ger större exakthet
En ny studie från IGP visar att helgenomssekvensering bidrar till att öka exaktheten i genetiska studier, vilket i sin tur kan ge bättre förståelse för hur biomarkörer kan användas för att upptäcka sjukdomar. Resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.
-
Mekanism för hur nya blodkärl bildas upptäckt
I en ny studie i tidskriften EMBO Reports visar forskare från IGP för första gången på en mekanism för hur nya blodkärl bildas och att den är avgörande för överlevanden av embryon och organfunktion. Resultaten skulle kunna utvecklas för att kontrollera nybildningen av blodkärl vid olika sjukdomar.
-
Kvinnors bukfetma starkare kopplad till diabetes och hjärt-kärlsjukdom
En stor studie från IGP, med över 325 000 deltagare, visar att bukfetma är en stor bidragande orsak till diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Studien visar också att bukfetma är en större riskfaktor för kvinnor än för män. Forskarna undersökte även hur vår genetik påverkar inlagringen av fett i buken och presenterar en ny, enklare metod för att mäta bukfetma.
-
Tre nya delar inom databasen The Human Protein Atlas
I dagarna har HPA-projektet släppt en ny version av The Human Protein Atlas. Den innebär den största uppdateringen hittills, med de helt nya delarna Blood Atlas och Brain Atlas samt en Metabolic Atlas som tagits fram i samarbete med Chalmers.
-
Nytt WHO-reagens för autoantikroppar positivt för SLE-patienter
I en ny studie, som publiceras i tidskriften Annals of the Rheumatic Diseases, presenteras ett WHO-referensreagens som tagits fram av ett internationellt team av forskare och kliniska laboratorier. Detta reagens kommer att underlätta justering av autoantikroppsanalyser vid SLE och därmed också diagnos och behandling av SLE-patienter.
-
Ny metod gör det lättare att identifiera rätt biomarkör
Det finns ett ökande behov av biomarkörer för tidig diagnostik av sjukdomar och uppföljning av behandling. Så kallade exosomer är lovande för detta ändamål men det kan vara svårt att se vilka exosomer som kommer från vilka vävnader. I en ny studie presenterar forskare vid IGP och avknoppningsföretaget Vesicode AB en teknik för att effektivt identifiera ytproteiner på enskilda exosomer.
-
Nyupptäckta signalsamband kan bli viktiga för att behandla hjärntumörer
Varje år får drygt 1 300 personer i Sverige diagnosen hjärntumör. Nu har ett internationellt samarbete bestående av forskare vid universitet i Wales, USA och Uppsala upptäckt målmolekyler som kan leda till nya behandlingsmetoder mot hjärntumörer. Resultaten presenteras idag i en artikel i tidskriften Cancer Discovery.
-
Många olika gener påverkar risken att utveckla astma, hösnuva och eksem
I en ny studie från IGP har forskare funnit totalt 141 regioner (gener) i vår arvsmassa som förklarar en stor del av den genetiska risken bakom astma, hösnuva och eksem. Så många som 41 av de identifierade generna har inte tidigare kopplats till en ökad risk för dessa sjukdomar. Resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Human Molecular Genetics.
-
Nytt test förbättrar diagnostiken av äggstockscancer
Majoriteten av de kvinnor som opereras på misstanke om äggstockscancer visar sig vara helt friska eller ha godartade äggstocksförändringar. Nu har Ulf Gyllenstens forskargrupp tillsammans med kollegor vid Uppsala universitet och Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet utvecklat en ny metod där man med ett blodprov kan diagnosticera cancern utan att behöva operera för säkerhets skull. Den här upptäckten kan leda till färre onödiga och riskfyllda operationer.
-
Blockering av cellernas proteinfabriker kan minska spridning av cancermetastaser
Nästan nittio procent av alla dödsfall i cancer beror på att tumören har spridit sig. En studie från IGP visar att en process som gör att cellerna kan sprida sig underlättas av nybildning av ribosomer, de komponenter i cellen där proteiner produceras. Resultaten öppnar för ett nytt sätt att behandla avancerad cancer. Studien publiceras i tidskriften Nature Communications.
-
Generna påverkar var fettet lagras på kroppen
En studie från IGP har visat att huruvida du lagrar ditt fett runt midjan eller på låren påverkas av genetiska faktorer. Denna effekt är också mycket mer tydlig hos kvinnor jämfört med män. I studien, som publiceras i Nature Communications, tittade forskarna på fördelningen av fett hos nästan 360 000 frivilliga deltagare.
-
Kromosomanalys kan bedöma sjukdomsförlopp vid kronisk lymfatisk leukemi
Utvärdering av kromosomförändringar kan användas för att ge prognos och förutse behandlingssvar vid cancerformen kronisk lymfatisk leukemi. Det visar IGP-forskaren Panagiotis Baliakas tillsammans med en internationell forskargrupp i en nyligen publicerad artikel i den ansedda tidskriften Blood.