Mats Hellström – Markörer och mekanismer vid immunterapi av lymfom

Min forskning har två huvudsakliga inriktningar. Den första är att studera hur immunsystem reagerar på cancer. Mer specifikt är vi intresserade av dendritcellens roll som dirigent i immunsvaret. Målet är att identifiera nya mekanismer och läkemedel. Den andra är att identifiera nya biomarkörer för att ge bättre diagnos, prognos och behandling av lymfompatienter.

Cancer uppstår p.g.a. skador i arvsmassan, dna:t, som gör att celler kan tappa tillväxtkontrollen och bilda cancerceller. Cancer avviker från normala celler och kan under vissa omständigheter kännas igen av vårt immunförsvar. För att cancerceller ska kännas igen och bekämpas av immunförsvaret krävs det att flera tätt sammanflätade händelser ska utspela sig i immunsystem.

Immunterapi för att behandla cancer

Under de senaste åren har immunterapi etablerats som en effektiv och säker cancerbehandling. Framförallt har så kallade ”checkpoint-inhibitorer”, som riktas mot immunceller i tumörens mikromiljö, varit framgångsrika vid behandling.

Tyvärr har inte alla patienter nytta av behandlingen. Den komplexa samverkan mellan cancercellerna och tumörens mikromiljö gör att immuncellerna dämpas i olika grad i alla typer av cancer. Det pågår intensiv forskning för att försöka förstå varför checkpoint-inhibitorer ibland inte fungerar.

Lymfom finns i olika former

Lymfom är en grupp av cancersjukdomar som utgår från lymfocyter, en typ av vita blodkroppar. Den utgår vanligtvis från lymfocyttypen B-celler och är ofta lokaliserad till lymfknutor i kroppen. Lymfom kan delas upp i många undergrupper. Det vanligaste aggressiva lymfomet är diffust storcelligt B-cellslymfom och den vanligaste lågmaligna varianter är follikulärt lymfom. Beroende på lymfomtyp är behandling och prognos väldigt olika då sjukdomen kan variera från mycket aggressiv till indolent.

Immunterapi mot lymfom

Lymfom har länge behandlats med en sorts immunterapi som baseras på antikroppar riktade mot B-celler. På senare år har ”chimeric antigen receptor” (CAR) T celler etablerats som en behandling mot lymfom. Man använder då patientens egna T-celler för att efter genetisk modifiering utanför kroppen återföra cellerna som då bekämpar lymfomet.

Ytterligare immunterapier i form av antikroppar som rekryterar och aktiverar T-celler är under snabb utveckling. Den första godkända produkten finns nu på marknaden och väntas ge nya viktiga behandlingsvinster för patienter med lymfom.

Vår forskning om immunsvaret vid cancer och bättre diagnos, prognos och behandling

Trots stora framgångar i utvecklingen av immunterapi finns det patienter som inte svarar på behandlingen. Man vet också ganska litet om hur immunförsvaret i hjärnan reagerar på immunterapi.

De projekt som vi driver nu syftar till att svara på frågorna:

  • Hur formar celler av typen dendritceller immunsvaret mot cancer i eller utanför centrala nervsystemet?
  • Kan plasmaproteomik (analys av 1000-tals proteiner i blodplasma) särskilja olika typer av cancer och lymfom och hjälpa oss att förutsäga prognos eller svar på behandling?

Vi arbetar brett med olika tekniker och metoder som spänner från grundläggande cellbiologiska studier med multifärg flödescytometri till ”-omics-analyser” på patientprover.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin